Gastroenterology and Hepatology Lectures - part one
 
НОВО
Gastroenterology and Hepatology Lectures - part one
Мозъчни съдови малформации
  Мозъчни съдови малформации - от диагностика до ендоваскуларно лечение
Пациент - центриран подход при гериатрични пациенти в общата медицинска практика
 
НОВО
Пациент - центриран подход при гериатрични пациенти в общата медицинска практика
Спешна доболнична специализирана помощ
  Спешна доболнична специализирана помощ
Регионална анестезия в детската възраст  
Регионална анестезия в детската възраст
Код: 0222MEDVAP03
Автор: А. Атанасов
Дата на издаване : 2002, Страници: 262
 
Цена: 20 лева

Описание

УВОД
Първото съобщение за осъществяване на регионална анестезия при деца датира от 1899 г. и е свързано с името на Bier А. Следващи пионери в областта на регионалната анестезия в детската възраст са:
1900 г. Bainbridge Спинална анестезия
1920 г. Farr Блокада на plexus brachialis
1933 г. Cambel Каудален блок
1936 г. Sievers Лумбална епидурална анестезия
1971 г. Isacob Торакална епидурална анестезия

Така че няма нищо ново в областта на регионалната анестезия в детската възраст. И все пак, новото е, че след продължителен период на пълно господство на общата анестезия, регионалната анестезия отново намери своята реабилитация освен при възрастни, но и в детската възраст, включително и в най-ранната детска възраст.

Наистина след въвеждане на мускулните релаксанти в анестезиологичната практика през 1942 г. от Grifits и Jhonson за анестезиолозите стана трудно да убедят себе си и своите колеги хирурзи, че регионалната анестезия все още има своята стойност при обезболяване на хирургическите операции, при положение че мускулните релаксанти направиха общата анестезия по-лесно изпълнима, удобна и относително свободна от тревоги и усложнения. Все пак, с течение на времето се натрупаха достатъчно данни за реабилитирането на регионалната анестезия в две важни области.

Първо - постигане на отлично и продължително облекчаване на болката без да се премахва съзнанието и второ - възможността за запазване и дори възстановяване на жизнено важни функции след като се преодолее рефлексният инхибиторен ефект на болката (напр. възстановяване и нормализиране на белодробната вентилация след гръдна операция или гръдна травма).

По-голяма част от тази активност беше извършена при възрастни пациенти и твърде дълъг период от време измина докато предимствата и ползите от регионалната анестезия бяха пренесени и въведени в педиатричната анестезиологична практика. А тези ползи и предимства бяха очевидни и много убедителни.

По този повод известният английски детски анестезиолог проф. Ph R Bromage пише: "Неверниците трябва да прекарат само един ден в следоперативното отделение за деца, понесли ортопедични операции под регионална анестезия, за да се убедят в тяхното добро състояние на бодрост и спокойствие, в контраст на децата, оперирани под обща конвенционална анестезия, възвръщащи се към света на болката и дистреса.

Нещо повече, отсъствието на необходимост от следоперативно подпомагане на дишането е значително предимство, особено за недоносените деца с незрели бели дробове и незряла контролна функция от страна на ЦНС" Факторите, които допринесоха за реабилитацията на регионалната анестезия в детската възраст са:
1. Търсения на по-малко токсични и увреждащи състоянието на детето техники и средства за обезболяване;
2. Овладяване на следоперативната болка;
3. Създаване на подходяща екипировка и нови локални анестетици за продължително и безвредно обезболяване.

Заглавие
Брой
Код
Име*
e-mail*
Телефон*
Изберете начина на получаване на пратката
Ще взема пратката от офиса на Speedy
Адрес на получателя
Град*
ПК*
Форма за поръчка

доставка

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДОСТАВКА

Можете да получите пратките от офисите на Куриерската фирма
ECONT или SPEEDY по Ваш избор

или

на адреса определен от Вас

Плащането се извършва на куриера в момента на получаване на пратката.

Времето за доставка е от 2 до 3 дни.