Очни болести
 
Фармакотерапия
 
НОВО
Фармакотерапия - Учебник за специалисти по обществено здраве: лекарски асистенти, медицински сестри и акушерки
Очни болести
 
Комитентен страбизъм - диагностичен и терапевтичен алгоритъм
 
НОВО
Комитентен страбизъм - диагностичен и терапевтичен алгоритъм
Регионална анестезия в детската възраст  
Регионална анестезия в детската възраст
Код: 0222MEDVAP03
Автор: А. Атанасов
Дата на издаване : 2002, Страници: 262
 
Цена: 20 лева

Описание

УВОД
Първото съобщение за осъществяване на регионална анестезия при деца датира от 1899 г. и е свързано с името на Bier А. Следващи пионери в областта на регионалната анестезия в детската възраст са:
1900 г. Bainbridge Спинална анестезия
1920 г. Farr Блокада на plexus brachialis
1933 г. Cambel Каудален блок
1936 г. Sievers Лумбална епидурална анестезия
1971 г. Isacob Торакална епидурална анестезия

Така че няма нищо ново в областта на регионалната анестезия в детската възраст. И все пак, новото е, че след продължителен период на пълно господство на общата анестезия, регионалната анестезия отново намери своята реабилитация освен при възрастни, но и в детската възраст, включително и в най-ранната детска възраст.

Наистина след въвеждане на мускулните релаксанти в анестезиологичната практика през 1942 г. от Grifits и Jhonson за анестезиолозите стана трудно да убедят себе си и своите колеги хирурзи, че регионалната анестезия все още има своята стойност при обезболяване на хирургическите операции, при положение че мускулните релаксанти направиха общата анестезия по-лесно изпълнима, удобна и относително свободна от тревоги и усложнения. Все пак, с течение на времето се натрупаха достатъчно данни за реабилитирането на регионалната анестезия в две важни области.

Първо - постигане на отлично и продължително облекчаване на болката без да се премахва съзнанието и второ - възможността за запазване и дори възстановяване на жизнено важни функции след като се преодолее рефлексният инхибиторен ефект на болката (напр. възстановяване и нормализиране на белодробната вентилация след гръдна операция или гръдна травма).

По-голяма част от тази активност беше извършена при възрастни пациенти и твърде дълъг период от време измина докато предимствата и ползите от регионалната анестезия бяха пренесени и въведени в педиатричната анестезиологична практика. А тези ползи и предимства бяха очевидни и много убедителни.

По този повод известният английски детски анестезиолог проф. Ph R Bromage пише: "Неверниците трябва да прекарат само един ден в следоперативното отделение за деца, понесли ортопедични операции под регионална анестезия, за да се убедят в тяхното добро състояние на бодрост и спокойствие, в контраст на децата, оперирани под обща конвенционална анестезия, възвръщащи се към света на болката и дистреса.

Нещо повече, отсъствието на необходимост от следоперативно подпомагане на дишането е значително предимство, особено за недоносените деца с незрели бели дробове и незряла контролна функция от страна на ЦНС" Факторите, които допринесоха за реабилитацията на регионалната анестезия в детската възраст са:
1. Търсения на по-малко токсични и увреждащи състоянието на детето техники и средства за обезболяване;
2. Овладяване на следоперативната болка;
3. Създаване на подходяща екипировка и нови локални анестетици за продължително и безвредно обезболяване.

Заглавие*:

Брой:

Кода на книгата*:

Име*:

Email*:

Телефон*:

Град*:

ПК*:

Начин на получаване:

 


Ако желаете да Ви се издаде фактура, мола попълнете:
Фирма:

Адрес на седалище:

ЕИК:

МОЛ:

Форма за поръчка

доставка

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДОСТАВКА

Можете да получите пратките от офисите на Куриерската фирма
ECONT или SPEEDY по Ваш избор

или

на адреса определен от Вас

Плащането се извършва на куриера в момента на получаване на пратката.

Времето за доставка е от 2 до 3 дни.